Ny studie: Länet kan tappa 3500 invånare utan flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Om Karlstad airport försvinner riskerar Värmland att tappa både företag, jobb och invånare de närmsta tio åren. Den prognosen har forskare vid Internationella handelshögskolan i Jönköping kommit fram till i en studie som beställts av Region Värmland.

Genom att analysera flygplatsens betydelse för den regionala ekonomin kunde Johan Klaesson, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, presentera en prognos för vad som skulle kunna hända om Karlstad airport inte fanns. Slutsatsen blev att länet skulle förlora 160 företag, 2000 arbetstillfällen och 3500 invånare på tio år.

– Betydelsen är stor väldigt nära Karlstad, men minskar i de kommuner som ligger längre ifrån och kanske har egna flygplatser, säger Johan Klaesson, en av forskarna bakom studien.

Stor betydelse för regionen

Region Värmlands direktör finner stöd i studien för att göra det som krävs för att ha en flygplats kvar.

– Det visar att Karlstad airport har stor betydelse för Värmlands ekonomi, och det är ett kvitto på att det är värt att göra det vi kan för att behålla den, säger Lars Christensen, direktör för Region Värmland, som har beställt studien.

Forskarna har utgått från verksamheten som har bedrivits vid flygplatsen i Karlstad under de senaste tio åren. Däremot har de inte tittat på kommunens kostnad för att äga flygplatsen och subventionera flyglinjer eller på konsekvenserna för miljön. Det ingick inte i uppdraget från Region Värmland, vars syfte med studien var att öka kunskapsunderlaget inför eventuella diskussioner om flygplatsen i framtiden.

– Man kan konstatera att om Karlstad airport finns här under tio år kommer den att bidra med 400 miljoner i skatteintäkter och 2000 jobb. Sedan får man ställa det mot de negativa effekterna av att ha en flygplats här, säger Lars Christensen.

”Alla prognoser osäkra”

Johan Klaesson, professor i nationalekonomi, betonar att effekterna av flygplatsens vara eller icke vara i studien är just prognoser av hur framtiden kan komma att se ut.

– Alla prognoser är osäkra på ett eller annat sätt. Det är en bedömning gjord efter den bästa informationen som finns, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.