Daniel Ping-I Lin, docent i folkhälsovetenskap. Foto: SVT

Ny studie visar samband mellan ökning av masskjutningar och media

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av masskjutningar i USA kan hänga samman med uppmärksamhet i media. Det hävdas i en ny studie vid Karlstads universitet.

– Vi har funnit ett samband mellan medieuppmärksamheten och tidpunkten för skjutningarna, säger Daniel Ping-I Lin, docent i folkhälsovetenskap.

Enligt studien innebär ett stort mediafokus på en masskjutning ökad risk för nya incidenter.

– När vi gör vår analys vill vi veta vad som hände efter varje incident. Leder stor medieuppmärksamhet till att nästa skjutning inträffar tidigare? Vi fann ett statistiskt samband. Men vi vill inte säga att det finns ett orsakssamband då andra faktorer kan bidra till sambandet mellan uppmärksamheten i medierna och tidpunkten för skjutningarna, säger Daniel Ping-l Lin.

Vad är slutsatsen? Ska medierna sluta rapportera om masskjutningarna?

– Bra fråga, men det är för tidigt att säga det. Ett av skälen till att vi vill titta på medieuppmärksamheten är att det finns en smittoeffekt, en snöbollseffekt. När det gäller andra typer av kriminellt beteende som mord eller till och med självmord har tidigare forskning visat att om det inträffar en incident så utlöser det andra incidenter inom en väldigt kort tidsrymd. Och vi har observerat samma smittoeffekt när det gäller masskjutningar, säger Daniel Ping-l Lin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.