Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är uppfinningen som möjliggöra fiskvandring och elproduktion samtidigt – hör hur det fungerar i klippet! Foto: SVT

Ny uppfinning kombinerar möjlighet till fiskvandring med elproduktion

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny uppfinning kombinerar en elgenererande turbin med vandringsväg för vandrande fiskar. Denna uppfinning kallad ”dubbelskruv” kan ge möjlighet  att skapa småskaliga vattenkraftverk utan att störa fiskens vandringsmöjligheter och att skapa vandringsvägar i befintliga kraftverksdammar.

Denna nya uppfinning har potential att fylla det behov som svensk vattenkraft har fått i och med de ny nationella miljömålen. Uppfinnaren Arne Fjälling, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har arbetat med uppfinningen sedan 2012.

– Efter de senaste försöken fick vi veta att vi borde ha en verkningsgrad på över 70 procent och att mindre än en procent av fiskarna som passerar skadast. Det vi uppnådde var ungefär 75 procents  verkningsgrad  och noll procent skador på fiskar. 400 fiskar har gått igenom och ingen av dem har skadats och ingen av dem har dödats, de är jättepigga, säger han.

Hör i klippet när uppfinnaren Arne Fjälling berättar mer om hur hans uppfinning fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer