Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Ny utbildning för unga med funktionsvariation

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2021 satsar Forshagaakademin på en helt ny gymnasieutbildning för unga med funktionsvariationer. Syftet är att ge större möjligheter för dem att förverkliga sina drömmar och målet är att de ska få jobb.

– Det finns ett stort behov av den här sortens utbildning, säger skolchef Per Johansson.

De 5-8 elever som antas till utbildningen kommer att få en skräddarsydd utbildningsplan med praktik och nära kontakt med näringslivet.

Skillnaden mot en utbildning i särskolegymnasiet är att eleverna som antas går i grundskolan och befinner sig lite i ”gråzonen” mellan gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Vill försöka stärka självbilden

Skolchef Per Johansson har själv en dotter med funktionsvariationer och menar att det är viktigt att jobba med att stärka den här gruppen med elever. Anledningen är att många har haft en tuff skolgång och att det har tärt på deras självförtroende.

– Vi vill stärka deras självbild. De kommer att vara annorlunda hela livet, men vi vill hjälpa dem att hitta verktyg för att klara av det, säger skolchef Per Johansson.

Hör skolchef Per Johansson berätta mer om den nya utbildningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.