Ny vindkraftspark i Långmarken

Publicerad

Nu är det klart att det blir en ny vindkraftspark i Långmarken utanför Kristinehamn.

Beställaren av parken är Eolus Vind AB.

– Det är fantastiskt roligt att vi är delaktiga i ett så stort projekt inom förnyelsebar elproduktion. Satsningen kommer att medföra många arbetstillfällen i Kristinehamn och för oss innebär projektet att vi ansluter varje enskilt vindkraftverk till vårt elnät, säger Johan Larsson, vd Kristinehamns Energi AB i ett pressmeddelande.

Enligt Kristinehamns Energi innebär det en investering på cirka 20 miljoner kronor i nytt ledningsnät och ombyggnad av mottagningsstationen vid Stensta. Man skriver att  ”investeringen finansieras helt genom anslutningsavgifter”.

– Ett spännande projekt men även en viktig affär då den producerade vindenergin ökar vår energiomsättning och skapar nya intäkter för framtiden, säger Johan Larsson.

Förstärker elnätet

– I samband med byggnationen passar vi på att förstärka vårt elnät upp mot Långmarken för att öka leveranssäkerheten i området i bland annat Stensta by, säger Jan-Eric Åhlman, elnätschef  på Kristinehamns Elnät AB.

Vindkraftsparken kommer att bestå av totalt 8 vindkraftverk med en effekt på 3,3 megawatt vardera. Arbetet kommer att påbörjas under hösten 2015 med planerad driftstart under sensommaren eller hösten 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer