Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya ambulansflyget först nästa år i Värmland

Nya ambulansflyget först nästa år i Värmland

Publicerad

Nu försenas starten för regionernas ambulansflyg i egen regi. För Värmlands del innebär det att starten blir först i januari nästa år.

– Det är inte alldeles oväntat. Det är en personalförsörjningsupphandling som är överklagad. Vi får invänta de rättsliga utslagen, säger Göran Karlström som är medicinskt ledningsansvarig vid region Värmland.

Landets regioner står bakom satsningen på ambulansflyg genom kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg, KSA.

Jetplan för 720 miljoner

Sex jetplan som kostar 720 miljoner kronor är beställda. De första skulle levereras nu i april. Men också de är försenade och enligt KSA ska det första komma i början av maj.

Satsningen på ambulansflyg i regionernas egen regi har ifrågasatts och upphandlingen av piloter till flygplanen har överklagats och ligger i förvaltningsrätten för avgörande.

Därför har nu KSA:s styrelse beslutat om senarelagd start.

– Jag är inte överraskad. Många offentliga upphandlingar överprövas. Tiden det tar nyttjar vi på bästa sätt och anpassar övriga delar till den nya tidplanen, säger Ola Karlsson (M), från Karlskoga, ordförande KSA, i ett pressmeddelande.

Driftstart ändras från augusti till november för Umeå. Från oktober till november för Arlanda och vid Landvetter (som ska serva Värmland med ambulansflyg) från november till januari 2022.

4,4 miljoner i år för Region Värmland

Kostnaderna för ambulansflygverksamheten ska landets regioner betala. Nyligen ändrades fördelningen. Det innebär för Region Värmland en kostnad på nästan 4,4 miljoner kronor 2021 – trots att verksamheten inte kommer att kunna starta förrän nästa år.

– Att det skulle vara en ordentlig uppstartstid med uppstartskostnader har varit förväntat, säger Göran Karlström,

Han menar att det under uppbyggnaden handlat om att dela solidariskt på kostnaderna mellan regionerna inom KSA.

Enligt Göran Karlström klarar Värmland ändå att upphandla ambulansflyg av andra entreprenörer som finns på marknaden – om behov uppstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer