De nya bussarna kostar sju miljoner kronor styck och har plats för 140 passagerare. Foto: SVT

Nya elbussarna på plats

Publicerad

Idag visade Karlstadsbuss upp de nya elbussar som ska trafikera den första sträckningen av snabbusslinjen Karlstadstråket, som invigs den nionde december.
Bussarna är de första i sitt slag i Sverige som drivs med el.

Totalt handlar det om fyra elbussar som ska trafikera sträckan Rud – Stora torget, som är först ut i den nya satsningen Karlstadstråket.

Bussarna drivs helt med batterier, som sitter placerade på taket. Underhållschefen Carl West är en av dem som fått ta en provtur.

– Det är väldigt behagligt både att köra och åka med. Det är ju alldeles tyst!

Liknande bussar trafikerar gatorna i Amsterdam, Köln och Eindhoven, men Karlstad är först i landet med att införskaffa ledbussar på el.

– Vårt mål är att successivt helt gå över till el, säger Karlstadsbuss affärsutvecklingsansvarige Mathias Lindgren.

– Det handlar både om miljön ute och den inne i bussen.

Kostar sju miljoner styck

De nya bussarna kostar sju miljoner kronor styck. De har plats för 140 passagerare, och kan köras i fem mil mellan laddningarna. Särskilda snabbladdare som sänks ner över batterierna har installerats vid ändhållplatsen på Rud. Laddningen tar fem  minuter.

Karlstadstråket är ett samlingsnamn för flera planerade snabbusslinjer. Rud – Stora torget är först ut, och Karlstadsbuss räknar med en stor beläggning på bussarna.

– Linjen passerar både Rudsskolan, Nobelgymnasiet och Sundsta-Älvkullen. Det kommer att bli en av de viktigaste busslinjerna för Karlstads skolelever, säger Mathias Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer