Bygge i bullriga miljöer kritiseras. Foto: SVT

Nya lägenheter i bullrigt område

Uppdaterad
Publicerad

Det finns forskning som visar på farligheterna med att leva i buller. Men efter en lagändring från 2015 är det idag tillåtet med högre bullernivåer vid bostäder än förut. Vid järnvägen i Haga i Karlstad planeras 250 nya lägenheter.

Lägenheterna i Haga har varit uppe för diskussion länge. Nyligen avslutades granskningen av föslaget och förutsatt att det inte kommer några synpunkter som kan påverka, så finns förhoppningen om att börja bygga under sommaren 2018.

– Det här är ett centralt läge, ett attraktivt område. Det finns ett stort intresse att bygga här, säger Per-Anders Olsson stadsbyggnadsarkitekt.

De nya lägenheterna som planeras ligga vid Klarälven låter nog som en dröm för många som söker bostad i Karlstad. Men det finns ett problem,de kommer ligga precis intill vältrafikerade Hagaleden och järnvägsspåret. Det innebär buller och forskning visar att det kan vara skadligt.

Bullrig miljö kan leda till sjukdom

Enligt en utredning, som gjorts på beställning av Trafikverket, så kan att leva i en bullrig miljö leda till både hjärt och kärlsjukdomar och sömnproblem.

– Jag tycker det är oroande att man har lättat på de här bullerreglerna. Samtidigt som man vet att buller ger negativa hälsoeffekter, säger Anita Gidlöf Gunnarsson, bullerspecialist på Universitetssjukhuset i Örebro.

Nybygge blir bullerskärm

Reglerna kring vilka bullernivåer som är tillåtna vid bostäder har ändrats och det har gjort bygget möjligt. Har huset en ”tyst sida” spelar det ingen roll hur hög bullernivån är mot fasaden på andra sidan. I Haga är tanken att det ska bli en ”tyst sida” mot Klarälven.

Henrik Linblom (L) är andrevice ordförande i stadsbyggnadnämnden och han är inte orolig för att det ska bli för bullrigt, men förstår att bullret kan vara farligt.

– Därför är det så viktigt att man har en låg bullernivå inomhus och den ”tysta sidan”, så människor inte blir utsatta för buller hela tiden, säger han och fortsätter.

– När de här husen är byggda kommer bullersituationen i hela det här området bli bättre eftersom de här husen kommer fungera som en bullerskärm mot Hagaleden och järnvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.