Gunnar Nilsson från Hammarö har bara hämtat ut två av tio paket med elektronikprylar han beställt till sitt robotbygge. Foto: SVT

Nya momsregler gör att paket blir liggande

Uppdaterad
Publicerad

De nya avgifterna på varor som beställts från länder utanför EU har lett till att många inte hämtar ut sina försändelser. Gunnar Nilsson har bara hämtat ut två av tio paket med billiga elektronikprylar han beställt.

75 kronor i avgift för ett paket från Kina med en pryl för några kronor. Avgiften för Postnords hantering för att momsen ska kunna tas ut har fått Gunnar Nilsson från Hammarö att bara hämta ut två av tio paket med elektronikprylar han beställt. Och han är långt ifrån ensam.

Postnord tvingas nu skicka tillbaka nästan hälften av den miljon paket som kommit från länder utanför EU:s tullunion på grund av att de inte hämtats ut.

Två öre i moms

Gunnar Nilsson har inget emot att betala själva momsen, men gillar inte den nya hanteringsavgiften som infördes 1 mars.

– Om jag har en vara som är värd 15 kronor, då ska jag inte betala 75 kronor till Postnord också, säger Gunnar Nilsson.

Han fick bland annat en avi där han skulle betala 75 kronor i avgift för paketet och 2 öre i moms, ett paket han inte kommer att hämta ut.

– Det är klart att vi ska betala moms, men 75 kronor i påslag dessutom på varje paket!

”Infördes för snabbt”

Postnord försvarar avgiften med att det krävs lika mycket jobb, oavsett varans värde.

– Vi måste hantera alla varor på samma sätt, oavsett hur mycket de kostar, säger Tomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord.

Postnord tycker att det nya systemet infördes för snabbt för alla och ser en lösning framför sig där kunderna ser totalpriset direkt på e-handelsplattformen, så att de verkligen vill hämta ut paketen när de kommer.

Gunnar Nilsson tycker istället att det ska läggas på mottagaren själv att göra momsdeklarationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.