Nya problem för Vindpark Vänern

Publicerad

Ytterligare en växellåda havererat. Nu har bakslagen blivit så kostsamma att skattebetalarna aldrig kommer få tillbaka de satsade miljonerna, det meddelade Vindpark Vänerns styrelse idag.

När den nya vindkraftsparken på Gässlingegrund i Vänern invigdes i maj 2010 räknade man med att investeringskostnaden på 250 miljoner kronor för de fem kommunalt ägda verken skulle vara betalda efter sju år. De återstående 15 åren fram tills verken tjänat ut skulle bli rena vinstår.

Men sedan dess har vindkraftssatsningen drabbats av det ena bakslaget efter det andra. I dag beslutade styrelsen för Vindpark Vänern Kraft AB att upprätta ännu en ny kontrollbalansräkning för bolaget. Ytterligare en växellåda havererat och enligt styrelsen har bakslagen blivit så kostsamma att skattebetalarna aldrig kommer få tillbaka de satsade miljonerna.

– Vi kan inte säga att investeringen går ihop. Nu handlar det om att minimera den ekonomiska skadan, säger Mats Ehnmark, vd Vindpark Vänern Kraft AB.

Många bakslag

Bolaget som skulle serva vindkraftverken gick i konkurs, fyra av fem växellådor havererade och ovanpå det kraschade ett huvudlager i ett av vindkraftverken. Ägarna, Hammarö och Karlstads kommuner, tvingades skjuta till 205 miljoner kronor för att reparera verken och täcka förluster på grund av driftsstopp och sjunkande elpriser. Vindkraftparken har alltså blivit nästan dubbelt så dyr som planerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindpark Vänern

Mer i ämnet