Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skogsägaren Leif Öster har ägnat sig åt metoden i ett par år redan. Foto: SVT

Nya regler för skogsägare kan minska kalhyggena

Uppdaterad
Publicerad

I sommar börjar nya regler gälla för majoriteten av landets skogsägare. Då ska bland annat fem procent av skogsmarken avsättas för utveckling av naturvärden och sociala värden.

Förändringen finns med i den nya FSC-standard som börjar gälla den 1 juli 2020. FSC är en miljöcertifiering som majoriteten av skogsägarna är anslutna till.

En metod för att avsätta mark i den meningen som beskrivs i den nya skogsbruksstandarden är så kallad hyggesfri avverkning och den blir allt vanligare.

Gynnar biologisk mångfald

Kalhyggen har under mer än 50 år varit den dominerande skogsbruksformen i Sverige. Hyggesfritt skogsbruk gynnar den biologiska mångfalden, i en studie som Skogsstyrelsen gjorde 2011 fann man att antalet arter i blädade skogar (hyggesfritt skogsbruk) var nästan lika högt som i naturskogarna. När det gäller skogens förmåga att lagra koldioxid är det dock ingen större skillnad på de två avverkningsmetoderna.

Skogsägaren: ”Inte hyggesfritt överallt”

Leif Öster som bor i Fors utanför Avesta i Dalarna har ägnat sig åt metoden i ett par år redan.

– En kritik mot det här skulle ju kunna vara att man som skogsägare inte får ut alla pengarna på en gång som man får om man hugger ner allt. Här tar det ju lite längre tid även om man förmodligen får ut mer pengar på det här sättet. Sen tror jag inte att man kan hyggesfritt överallt men vi kanske kan prova på lite fler platser, säger Leif Öster.

Sedan tidigare gäller att fem procent ska sättas av för naturvård för att skogsägaren ska uppfylla de krav som ställs för godkänd miljömärkning av organisation  FSC. Det här handlar alltså om ytterligare fem procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer