De hundra år gamla slussarna i Trollhättan ser nu ut att bli utbytta – till en kostnad av tre miljarder kronor. Foto: SVT

Förslag på nya slussar i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket föreslår i den nya nationella transportplanen att slussarna i Trollhättan byts ut under perioden 2018-2029.

– Det är riktigt positivt. Extremt viktigt för Vänersjöfarten och för näringslivet i Värmland, säger Tomas Riste (S), regionråd i Värmland.

Slussarna i Trollhättan bedöms vara uttjänta år 2030 och Trafikverkets och Sjöfartsverkets bedömning är att den enda möjligheten att behålla och utveckla Vänersjöfarten är att bygga en ny slussled innan dess.

Trafikverkets föreslagna satsning är på 1,7 miljarder, men den totala kostnaden för nya slussar beräknas till minst tre miljarder kronor.

– Sjöfarten på Vänern är oerhört viktigt för Värmlands framtida utveckling. Det handlar om att säkra tusentals arbetstillfällen och om framtiden för stora industrier och därmed också för många mindre företag, säger Stina Höök (M), regionstyrelsens andre vice ordförande i ett pressmeddelande.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon presenterade idag trafikplanen, där satsningen på nya slussar finns med. Men det är regeringen som våren 2018 tar beslut utifrån de förslag som lagts fram.

På Trafikverkets sajt kan du läsa mer

I planen finns också satsningar på både järnvägar – Vänerbanan och Fryksdalsbanan -  och vägar – E45 – i  Värmland.

– När det gäller järnvägssatsningarna är det jätteviktigt för att öka tillförlitligheten och robustheten, säger Tomas Riste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.