Familjen Gracia Baumkircher är ute och fångar Pokémons i Sandgrundsparken i Karlstad. Foto: SVT

Nya utomhusaktiviteten – Pokémon Go

Uppdaterad
Publicerad

De syns överallt just nu – människorna som irrar runt till synes planlöst med en mobil i handen. Samtidigt rapporterar landstinget att 30 procent av alla tioåringar i Värmland är överviktiga för att vi rör oss mindre. Men den senaste veckan har allt fler unga bytt soffa mot gator och parker i jakten på Pokémons.

Familjen Gracia Baumkircher är ute och fångar Pokémons i Sandgrundsparken i Karlstad. Både syskonen Gino och Leia och pappa Robin är på jakt med spelet Pokémon Go.

– Det är väldigt roligt för man måste gå runt när man spelar det här spelet, och röra sig på GPS:en genom att röra sig i den riktiga världen. Och så hittar man ju Pokémon hela tiden, överallt, säger Gino Gracia Baumkircher.

Pokémon Go

Pokémon Go lanserades för bara någon vecka sen, och nu är Pokémonjakten i full sving över hela världen. Spelets inträde i familjen Gracia Baumkirchers liv har inneburit ett helt nytt sätt att vara ute. Det är ju ute som man hittar Pokémons och Pokémongym, och det är även här man får ägg i belöning när man gått ett visst antal kilometer.

– Man får medaljer vid olika ställen, beroende på hur mycket man har gått. Och jag har nog gått ungefär tjugo kilometer på en vecka, säger Gino.

Många möten ute

Och även om spel under årets lopp har anklagats för att späda på både fetma och innesittande, verkar motionen ses som en god sida av just det här spelet.

– Jag tycker att det är fantastiskt att de kan kombinera det här spelandet med att gå ute i naturen samtidigt. Folk kommer alltid att spela, men om de kan förflytta sig ute istället och röra sig samtidigt så är det ju jättebra, säger mamma Helene Baumkircher.

Men vad är det då som gör att det blir roligare att vara ute för att fånga in saker än att ta en vanlig hederlig promenad?

– Det har varit kul att gå ut och så, men när det här Pokémonspelet kom så började alla med det. Det är så kul, för man får nya vänner genom ett spel, och man kan se dem både i spelet och på riktigt, säger Leia Gracia Baumkircher.

Gino håller med, och tycker att spelet kan vara ett sätt att komma förbi de där hindren som vanligtvis gör det motigt att sticka näsan utanför dörren.

– Nu bryr man sig inte om vädret eller om det är jobbigt. För man måste ju fånga dem, säger han.

Fakta: Pokémon

Fenomenet Pokémon såg dagens ljus år 1996, då de första tv-spelen i serien släpptes i Japan. 1999 kom de till Sverige och övriga Europa.

Spelen blev en enorm succé och är med sina omkring 24 miljoner sålda exemplar det näst mest sålda spelet till spelföretaget Nintendos bärbara tv-spelskonsol Gameboy, slaget bara av klassikern Tetris.

Till dags dato håller originalspelen fortfarande en plats som fjärde mest sålda bärbara tv-spel någonsin.

280 miljoner sålda exemplar

Sedan dess har det gått av bara farten, och ett antal nya spel i serien har ackompanjerats av bland annat ett lika populärt kortspel, leksaker, en tecknad tv-serie, flera långfilmer och alltifrån gosedjur till klädesplagg.

Bara tv-spelen har i dag sålt i uppemot 280 miljoner exemplar, viket gör det till det tredje mest framgångsrika spelvarumärket någonsin, slaget av bara Super Mario och Tetris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pokémon Go

Mer i ämnet