Två platser längs med E45:an sticker ut som extra olycksbenägna och ska nu få det nya varningssystemet på prov, säger Trafikverkets Mattias Olsson. Foto: SVT

Nya viltkameror ska stoppa olyckor

Publicerad

En ny typ av viltvarningar kommer att testas på några vägavsnitt i Värmland. Det är värmekameror som sätts upp kopplade till varningsskyltar. Det här blir ett billigare och flexiblare alternativ än enbart en satsning på viltstängsel.

– Viltstängsel är ett bra sätt att förhindra olyckor. Där de finns gör det skillnad, berättar trafikpolisen Johan Broqvist.

Det är knappast omtvistat: viltstängsel är ett effektivt sätt att hålla viltet borta från hårt trafikerade vägar. Men det är ett dyrt sätt och inte så flexibelt. Inte heller älgvarningskyltarna är alltid effektiva.

Det är dyrt med viltstängsel och viltskyltar, och det är inte alltid heller särskilt effektivt. Foto: SVT

Drygt 3.400 olyckor där älg och rådjur är inblandade inträffade i Värmland under 2016, så nya varningssystem är viktiga. Nu ska Värmland bli ett försöksområde för ett nytt sätt att varna trafikanterna för vilt på vägarna.

– Viltolyckorna står för mellan 60 och 70 procent av alla trafikolyckor i vissa områden. Därför är det viktigt med effektiva varningssystem, uppger Mattias Olsson.

Två värmländska vägavsnitt testas

Han arbetar i ett företag som har Trafikverkets uppdrag att genomföra en pilotstudie. Det nya sättet att förhindra viltolyckor innebär att värmekameror monteras vid öppningar i viltstängsel eller på kända viltövergångar. Från dem överförs sedan signaler till varningskyltar som börjar blinka.

Genom kameror som upptäcker viltet skickas informationen vidare till varningsskyltar som börjar blinka. Foto: Trafikverket

Det blir två vägavsnitt i Värmland där det här pilotprojektet genomförs – ett i Torsby och och ett norr om Fagerås på E45.

– Vi har analyserat viltolycksdata i Värmland och ser att de här områdena sticker ut. Vi har pratat med eftersöksjägare som tar hand om trafikskadat vilt och kommit fram till att vi vill åtgärda de här platserna, säger Mattias Olsson.

LÄS MER: Åtråvärda älgskyltar stjäls

Från polisens håll är man så klart tacksam om det här kan minska trafikolyckorna.

– Alla hjälpmedel som kan göra förarna uppmärksammade på att det finns djur invid eller på vägen är välkomna, kommenterar trafikpolisen Johan Broqvist.

Trafikpolis Johan Broqvist ser positivt på försöken: ”Alla hjälpmedel som kan göra förarna uppmärksammade på att det finns djur invid eller på vägen är välkomna”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.