Foto: SVT

Nyanlända får hjälp att starta företag

Publicerad

I dag inleddes en tvåveckors nyföretagarutbildning för nyanlända på Innovation Park i Karlstad. Karlstads kommun satsar 200 000 kronor på utbildningen som som ska hjälpa nyanlända entreprenörer att förverkliga sina idéer i sitt nya hemland.

– Många nyanlända är vana att driva företag i sina gamla hemländer, de är högutbildade och drivna entreprenörer. Vi vill förkorta startsträckan för dem och få dem att stanna och må bra i Karlstad. Det här är ett sätt att snabbt få dem i jobb, säger kommunalrådet Monica Bubholz (MP).

Utbildningen genomförs på Innovation park i Karlstad med start i dag, måndag. Ett tiotal nyanlända med lika många företagsidéer var på plats under den första utbildningsdagen. Bland dem fanns dataingenjören Mazen Nuaaimi.

– Den här utbildningen är mycket viktig. Vi är nya här i Sverige så vi behöver veta hur vi kan starta företag och bli bekanta med marknaden, kunderna och vilka regler som gäller, säger Mazen Nuaaimi.

”Finns många erfarna människor”

Mazen läste till dataingenjör i sitt forna hemland Syrien där han också arbetade med mjukvaruutveckling. Här i Sverige vill han satsa på att utveckla applikationer för mobiltelefoner.

– Jag planerar starta ett företag med mjukvaruutveckling. I den här utbildningen finns många erfarna människor som kan lära mig det jag behöver veta för att kunna starta, säger Mazen Nuaaimi.

Förväntar sig framgångar

Under tvåveckorskursen kommer deltagarna att få lära sig allt från de regler som omgärdar företagande i Sverige till idéutveckling och hur man nätverkar på bästa sätt. Karlstads kommun finansierar utbildningen som sedan genomförs av samarbetsorganisationerna Drivhuset, Almi, Nyföretagarcentrum, Värmlandskooperativen, Ung digital idé, Företagarna och Arbetsförmedlingen.

– Vi förväntar oss att det här kan bli ett framgångskoncept som vi kan tillämpa på fler nyanlända entreprenörer, säger Monica Bubholz (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.