Foto: SVT

Nystart för Fastighetsmäklarinspektionen i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Det beskrivs som ett tufft år där många av de anställda valt att lämna sina jobb och där facket har stämt staten. Just nu håller Fastighetsmäklarinspektionen på att genomföra en nystart i länsstyrelsens lokaler i Karlstad.

– Under våren hade vi det jobbigt för det var svårt att hinna med våra arbetsuppgifter. Men nu är vi på gång igen och det känns väldigt bra, säger myndighetens chef Eva Westberg.

Eva Westberg sätter nyckelbrickan mot knappsatsen till entrédörren. Den piper till och hon går in och visar upp de kala lokalerna som Fastighetsmäklarinspektionen nu börjat flytta in i.

– Det ser lite tomt ut än så länge, det är bara ett fåtal medarbetare som jobbar här nu. Men från och med den första december kommer myndigheten att ha sitt säte här, berättar hon.

LÄS MER: Mäklarmyndighet till Karlstad

Ett tufft år

Fastighetsmäklarinspektionen har fram till nu funnits i Stockholm. För ganska exakt ett år sedan beslutade regeringen att myndigheten skulle flytta till Karlstad, som ett steg i ledet att utlokalisera statliga jobb i landet.

Året som har gått sedan dess har varit tufft. 13 av 18 anställda valde att lämna sina jobb och fackförbunden ST och Jusek har stämt myndigheten eftersom de anser att de anställda som jobbat i Stockholm inte ska tvingas till Karlstad.

LÄS MER: Sju myndigheter flyttar från Stockholm

– Det är klart att det är tråkigt att vi är i konflikt med varandra men vi väntar nu på att domstolen ska ta ställning. Det är ett viktigt besked för det kommer ju bli fler myndigheter som flyttar, säger Eva Westberg.

Att så många jurister valde att lämna jobbet på FMI har gjort att högarna av ärenden vuxit. Foto: SVT

Tar längre tid

Flytten till Karlstad har gjort att myndigheten tappat stora delar av sin kompetens. Många av de anställda som valde att sluta gjorde det innan nya hann börja och enligt Eva Westlund har det gjort att högen med ärenden vuxit. Normalt brukar juristerna här handlägga runt 400 ärenden årligen, men nu är den siffran ungefär 500. 

– Det är klart att det är svårt. Allt vi gör bygger ju på personalens kompetens, men nu håller vi på och bygger upp det igen.

Men kan det här ha lett till att det är fritt fram för mäklare att fuska?

– Nej, man ska inte se det så. Det är inte så att vi skriver av ärenden. Vi kommer att granska de här mäklarna, fast det tar längre tid.

LÄS MER: FMI ska dela lokaler med länsstyrelsen

Upplärning pågår

Arbetet med att rekrytera nya jurister startade tidigt och pågår fortfarande. Regeringen har gett Fastighetsmäklarinspektionen extra anslag för 2017 och 2018 och det innebär att myndigheten också växer rent personalmässigt. Från 18 anställda till upp emot 25. Hittills har man hunnit rekrytera 11 nya medarbetare som just nu håller på att läras upp.

– Det är ju jurister vi anställer och vi jurister är vana att lära oss nya rättsområden, man behöver bara lite tid. Men är man en skicklig jurist så kan man ta till sig och ganska snabbt vara på plan igen, säger Eva Westlund.

Du är inte orolig över brist på kompetens?

– Nej jag bedömer att vi klarar det. Jag är ju också själv kvar här och kan vägleda. Det kommer att gå bra.

I nuläget ser det ut som att fyra anställda följer med från Stockholm till Karlstad. Eva Westberg själv lämnar sitt jobb till våren. Foto: SVT

”En vass tillsynsmyndighet”

Men Eva Westlund blir inte kvar så länge till. I vår kommer även hon att lämna Fastighetsmäklarinspektionen eftersom regeringen valt att inte förlänga hennes förordnande. Men trots det stormiga år som hon nu lägger bakom sig så är hon övertygad om att etableringen av Fastighetmäklarinspektionen i Karlstad kommer att gå bra.

LÄS MER: Personalflykt när myndighet flyttar

– Det finns stora fördelar med ny personal som tycker att det här ska bli jätteroligt att bygga upp den här nya verksamheten. Vi har ju också fått mer pengar av regeringen som gör att vi kan satsa mer och framför allt är det tillsynen som vi ska utveckla. Det är väldigt mycket som kommer att leda till att det kommer att bli en vass tillsynsmyndighet i fortsättningen här i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.