Foto: SVT

Nytt datum för folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 december blir det folkomröstning i skolfrågan på Hammarö, det beslutade kommunstyrelsen under måndagen. Därmed upphävs tidigare beslut om folkomröstning i samband med nästa val.

Turerna kring Hammarö kommuns framtida skolorganisation har varit många. Efter att Götetorpsskolan förstördes i en brand på nyårsafton 2015 behövde kommunen se över skolorganisationen. När kommunfullmäktige röstade för en storskola, där Hammarö utbildningscenter blir kommunens enda högstadieskola, vände sig flera Hammaröbor emot förslaget.

LÄS MER: Politikerna backar från förslag om storskola

Skolstriden på Hammarö

Över 1700 giltiga namnunderskrifer samlades in, vilket var vad som behövdes för att få till en folkomröstning i frågan. Kort därefter meddelade också Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet att man backar från förslaget om en storskola. Under sommaren togs dock beslut om att folkomröstningen ska ske trots att politikerna själva alltså backar. Datumet som sattes då var vid valet 2018.

LÄS MER: Hammarö på väg mot folkomröstning

Men under måndagens kommunfullmäktigemöte hade politikerna alltså att ta ställning till ett nytt datum för folkomröstningen, eftersom majoriteten menar att en folkomröstning bör ske snarast. Förslaget om att datumet blir den 10 december i år röstades igenom.

LÄS MER: Beskedet: Det blir folkomröstning i skolfrågan

Moderaternas Bosse Henriksson reserverade sig mot förslaget med motiveringen att ingen kostnadsredovisning tagits fram. Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ställde sig bakom Bosse Henrikssons (M) yrkande på att förslaget återremitteras.

Ett formellt beslut tas under kommunfullmäktigemötet den 21 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstriden på Hammarö

Mer i ämnet