Nu ska vuxna och gymnasieungdomar stanna hemma om någon i hushållet testats positivt. Foto: SVT, TT/Arkivbild

Nytt direktiv från regionen: Stanna hemma om någon i familjen är smittad

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag inför Region Värmland särskilda förhållningsregler för personer som bor tillsammans med någon som testats positivt för coronavisruset.

Tidigare har symptomfria personer som bor i samma hushåll med någon som är sjuk i covid-19 kunnat gå till jobbet eller skolan som vanligt. I syfte att bromsa smittspridningen införs nu nya förhållsnigsregler som innebär att symptomfria vuxna och gymnasieungdomar som bor med en covid-19-smittad ska stanna hemma från arbete och skola.

– Konkret innebär förhållningsreglerna att man inte ska ha sociala kontakter med andra personer utanför det egna hushållet. Handla mat och andra nödvändiga saker får man göra. Men då är det viktigt att hålla avstånd, och bara besöka exempelvis affärer och apotek om det är absolut nödvändigt, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmedelande.

De nya förhållningsreglerna gäller vuxna och gymnasieungdomar, yngre symptomfira barn i skola och förskola kan fortfarande gå till skolan, men bör undvika att delta i fritidsaktiviteter och andra sociala aktiviteter. Reglerna gäller i minst en vecka från att hushållsmedlemmen testats positivt, under tiden personen väntar på svar behöver de andra personerna i hushållet inte stanna hemma.

Nya förhållningsrelgerna: Det här gäller

Visa

Från och med den 26 oktober gäller följande förhållningsregler för symtomfria personer som bor tillsammans med någon som har testats positivt för covid-19:

  • Barn 0-5 år: Kan gå till förskolan om hen inte har symtom men ska undvika att delta i fritidsaktiviteter som föreningsaktivitet eller sociala fritidsaktiviteter,(exvis lek med kamrat eller kalas). Barn med symtom ska stanna hemma.
  • Barn från förskoleklass till och med årskurs 9: Ska gå till skolan om hen inte har symtom, men ska undvika att delta i fritidsaktiviteter som föreningsaktivitet eller sociala fritidsaktiviteter,(exvis lek med kamrat eller kalas/fester). Barn med symtom ska stanna hemma.
  • Vuxna och gymnasieungdomar: Ska stanna hemma från arbete och skola, även om hen inte har symtom. Ska inte delta i fritidsaktiviteter. Förhållningsreglerna gäller i minst sju dagar från den dag som personen med testats positiv för covid-19 blev provtagen. Under tiden personen med symtom inväntar provsvar behöver andra i hushållet inte vara hemma.
  • Vuxna och gymnasieungdomar som får förhållningsregler och stannar hemma rekommenderas ta prov för covid-19 dag 5 till 7 om de inte fått symtom före dess. Om provet är negativt och personen är helt symtomfri dag 8, upphör förhållningsreglerna automatiskt. Man bör ändå fortsatt vara observant på symtom och träffa så få personer som möjligt samt undvika att delta i fritidsaktiviteter i ytterligare 7 dagar.
  • Personer som är undantagna från förhållningsreglerna: Personer som tidigare testats positivt för covid-19 under de senaste 6 månaderna. Personer som har antikroppar mot covid-19 enligt antikroppstest som har utförts under de senaste 6 månaderna.

1177 sjukvårdsrådgivningen ska inte kontaktas för frågor runt förhållningsregler. Specifik information finns att läsa på webbplatsen 1177.se.

Källa: Region Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet