Ny metod ska lyfta Båten

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleds ett nytt försök att bärga restaurang Båten i Karlstad. 91 dagar har det gått sedan hon la sig på älvbotten. Och nu tar man till en ny metod som man hoppas ska få upp henne.

– Vi har satt ut pontoner som vi ska använda som stöd på vattnet och så har vi stöd på land så vi får en lyftkraft rakt upp den här gången, säger kommunens projektledare Magnus Vestlund.

Själva lyftkraften är det inte kranar som ska stå för den här gången, utan domkrafter:

– Det är hydraldrivna domkrafter. Det är 24 stycken utplacerade och hopkopplade som ska göra det arbetet.

Restaurang Båten

Under tisdagen förberedde man det nya lyftet genom att sätta ihop de balkar som ska användas som fundament för domkrafterna.

Magnus Vestlund, projektledare Karlstad kommun Foto: SVT

Magnus Vestlund är hoppfull och tror att den nya metoden kommer att fungera bättre.

– Det som var problemet senast var att vi inte kunde belasta parken mer. Hållfastheten i marken klarade inte det. Därför försöker vi det här.

Målet är att få upp båten tillräckligt högt i vattnet för att kunna pumpa ur vattnet och på så sätt få båten att flyta av egen kraft. Sedan ska överbygget plockas av innan skrovet bogseras till skrotning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet