Foto: SVT

Nytt konstgalleri öppnade i Duvanhuset

Uppdaterad
Publicerad

Ett konstgalleri mitt i ett köpcentrum, som dessutom öppnar mitt under skyltsöndagen. Ja, det är vad sex konstnärer satsar på.

– När folk inte vill komma till oss i skogen får vi komma till folk i stan, förklarar en av dem, Carl-Axel Engstad.

– Vi konstnärer har tillsammans ställt ut och jobbat tillsammans i många år och tycker det är tråkigt att sitta i varsitt litet galleri. Vi ville kom ut dit där folk finns. Att vara ute i vimlet, gör att folk ser vår konst och vi får träffa och prata med människor, säger han.

Målet: permanent galleri

Konstgalleriet ligger mitt bland vanliga kläd- och skorbutiker i Duvanhuset i Karlstad. Satsningen är till en början ett test, men målet är att galleriet ska bli permanent.

– Tanken är att vi prövar ett kvartal tillsammans och se vad som händer. Sedan utvärderar vi i februari. Målet är inställt på att skapa ett fast galleri här. Känner vi att det håller här så kommer vi säkert utvidga så vi blir fler konstnärer också.

Vad säger folk som kommer in här?

– De blir lite häpna, eftersom utbudet är lite annorlunda för ett köpcenter. Det är det vi vill åt. Just det som gör att man kanske glider in och ser på något annat, slår Carl-Axel Engstad fast.

Carlstad Art Gallerys konstnärer

Johannes Wessmark, hyperealist

Annika Wessmark, måleri

Ylva Storm, skulptris

Carl-Axel Engstad, musicerande konstnär

Per-Inge Isheden, måleri

Oleg Nourpeissov, modern, klassisk konst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.