Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En kraftledning har återigen blivit nedriven när en lastbil åkt från omlastningscentralen i Torsby med kranen uppfälld. Foto: Räddningstjänsten Torsby

Nytt varningssystem efter livsfarliga kraftledningsrivningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter två olyckor på kort tid där timmerbilar kört ner kraftledningar vid omlastningscentralen i Torsby kommer kommunen nu att bygga ett nytt varningssystem. Det är ett system som ska hindra glömska chaufförer att åka ut från centralen utan att fälla ner kranen.
– Vi ska sätta dit en portal. Det finns både mekaniska lösningar med en träbom som man kör sönder eller ett system med ljudsystem, säger Marie Johansson, teknisk chef på Torsby kommun.

Redan 2014 skedde en liknande olycka. Då förändrade man arbetsrutinerna tillsammans med åkerierna som använder centralen:

– Det har fungerat väl i fem år men sen är det den mänskliga faktorn som gör att vi har haft två incidenter på kort tid, säger Marie Johansson.

Livsfarlig elledning

Ingen människa har kommit till skada men det går 10000 Volt i de nerkörda högspänningsledningarna så det är livsfarligt att köra på dem och det blir omfattande strömavbrott.

Nu håller man på att ta in offerter och vilket system man väljer beror på kostnaden. Någon fast tidplan finns inte:

– Naturligtvis skulle vi vilja ha det klart så snart som möjligt. Vi jobbar stenhårt på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer