”Ö” på drift har sjunkit till botten

Publicerad

Den landmassa som slet sig på måndagskvällen och for iväg söderut i Norsälven har sjunkit. När hamnkaptenen Björn Johansson och Sjöräddningen kom ut till platsen var den borta.
– Den har med 99 procents säkerhet sjunkit, säger Björn Johansson.

Det var i måndags som något som såg ut som en ö kom drivande i Norsälven väster om Karlstad. Men i själva verket handlade det om en så kallad läns, en rest från flottningstiden.

– Det är ett antal stockar som satts samman med kedjor och använts som en slags styrning för att fånga upp timret och se till att det landade rätt, säger Björn Johansson, hamnkapten i Karlstad.

Trots att det inte flottats timmer på många år finns det rester kvar från verksamheten.

– I Klarälven till exempel är det mesta borta, men det finns fortfarande stockar kvar, säger Björn Johansson.

Legat i vattnet i många år

Eftersom länsen legat i älven under många år har det bildats jord och växtlighet, till och med träd, på den. När ström och vindar tog den med sig flöt den ut i älven och ner mot Vänern.

– Det är klart att det ser ut som en liten ö då, säger Björn Johansson.

Riskerade att driva ut i farvatten

Sjöräddningen tillkallades eftersom man inte ville att ön skulle komma ut i farvattnet, men den hade igår med stor sannolikhet sjunkit till botten.

– Delen med trädet på ligger på botten, det kan man se för trädet sticker upp, säger Björn Johansson.

Finns det ingen risk att någon del tagit sig ut i farvattnet?

– Vi tror att alltihop har sjunkit, Sjöräddningen har varit ute och tittat och inte hittat något, men det finns alltid en risk att stockar sliter sig, så man ska alltid iaktta försiktighet, säger Björn Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer