Personal strider för ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 16 december kommer ambulanspersonalens skiftbyten att ske i Torsby istället för på stationen i Likenäs.

Anledningen till att skiftbytena flyttas från Likenäs till Torsby, är de nya arbetstiderna. Dem tidigare dygnslånga arbetspassen med övernattning i Likenäs, har nu ersatts med halvdygnslånga arbetspass. Något som säkerligen uppskattas av ambulanspersonal i mer tätbebygda områden, men för personalen i Likenäs innebär det bland annat fler långa resor till och från jobbet.

– Jag är mer trött och sliten nu av halvdygn, vi känner oss fruktansvärt ensamma här, ingen lyssnar på oss, säger Gunbritt Westin, ambulanssjuksköterska.

Gunbritt och hennes kollegor är övertygade om att  det är det nya halvdygnspasset som gör det omöjligt att rekrytera folk till Likenäs. Men det är inte bara de nya arbetstiderna som ställer till det. Skiftbytet i Torsby innebär också att stationen i Likenäs kommer att stå utan ambulans en halvtimme på morgonen och en halvtimme på kvällen.

– I Torsby kommun finns det i dag tre dygnsambulanser. Vid de här specifika tillfällena när man av organisatoriska skäl förflyttar sig kommer det att vara fyra ambulanser igång samtidigt i norra delen av Värmland.  Jag är inte säker på att det kommer att bli en så stor försämring, säger Fredrik Larsson (M)

Skiftbytet i Torsby har engagerat många människor. En av dem är Annette Johansson som har startat en namninsamling som hittills fått 2300 personer att protestera. Under gårdagen träffade hon landstingrådet Fredrik Larsson (M)

– Vi har lämnat ett förslag med vad vi tycker och tänker och våra synpunkter om det här, säger Annette Johansson.

– Det här måste de göra om, fortsätter hon.

Och det är inte bara Annette som vill ha det som det är nu. En av dem som inte orkar längre är Gunde Matshag.

– Jag har sagt upp mig på grund av det här. Jag har jobbat i 30 år här, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.