Foto: SVT

Storsatsning i Grums

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattade Billerud Korsnäs styrelse i Stockholm beslut om det som de själva beskriver som ”den största framtidssatsningen i bolagets historia”.

Satsningen på en ny kartongmaskin uppges vara en av de största i Sverige de senaste åren. Satsningen görs mot bakgrund av en ökande efterfrågan på hållbara förpackningslösningar för mat och dryck i världen.

Investeringen på 5,7 miljarder kronor kommer innebära att en ny kartongmaskin byggs vid produktionsanläggningen i Gruvön. Ombyggnationer kommer också att göras i existerande massabruk.

En av de största i världen

Kartongmaskinen kommer att bli 300-400 meter lång och ha en kapacitet på 550 000 ton kartong årligen. Den blir därmed en av de största i världen i sitt slag. Maskinen kommer att producera vätskekartong, förpackningskartong, food service board och liner. Investeringsprojektet påbörjas direkt och produktionen beräknas kunna starta under första kvartalet 2019.

– Detta är ett historiskt beslut för BillerudKorsnäs. Den stabila marknadstillväxten för vätskekartong och annan förpackningskartong tillsammans med vår världsunika spetskompetens inom området gör oss perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad. När vi utvärderat olika alternativ har tillgången till förnyelsebar råvara från hållbart brukade skogar i Norden vägt mycket tungt, säger Per Lindberg, Billerud Korsnäs vd och koncernchef.

Under byggnationen kommer cirka tusen personer att tas in men när fyra maskiner ersätts av en kommer personalstyrkan på sikt att dras ner från cirka 850 arbetstillfällen idag till runt 650.

”Mer än nöjd”

– Vi i Grums tillsammans med de andra kommunerna Karlstad Business Region har tre mycket spännande år att se fram emot, säger Leif Haraldsson (S) kommunalråd i Grums kommun i ett pressmeddelande. Jag är mer än nöjd med beslutet.

– Just nu arbetar vi på att hitta lösningar, så att alla de cirka 1 000 personer som kommer att arbeta med byggnationen av kartongmaskinen ska ha någonstans att bo. Från Grums kommuns sida kommer vi att erbjuda områden för tillfälligt boende, men vi ser gärna att privata aktörer tar egna initiativ, säger Leif Haraldsson.

Sommaren 2015 började Billerud Korsnäs att utreda om man skulle investera i en ny kartongmaskin på Gruvön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer