Blir det något VM-rally i Värmland 2021? Beslut måste komma i dagarna. Foto: TT

Ödesdagar för Svenska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Blir Svenska rallyt av 2021 eller inte?

Rykteskarusellen i rallyvärlden snurrar snabbt nu – och inom kort måste ett besked lämnas.

– Beslut måste helst komma senast tisdag, säger rallyts vd Glenn Olsson.

Coronapandemin har inneburit enorma utmaningar för idrottsvärlden under 2020 och kommer att fortsätta göra det 2021. Inte minst när det gäller att arrangera stora evenemang.

Om det blir ett VM-rally i Värmland, Dalarna och Norge 11-14 februari 2021 är därför fortfarande högst oklart.

Rallyt hade initialt en deadline satt till den 30 november, då skulle ett beslut komma kring om tävlingen 2021 kan genomföras.

Men avgörandet har dragit ut på tiden och ännu finns inget besked att lämna.

– Vi väntar på myndighetsbeslut, säger Glenn Olsson.

Har gjort två upplägg

Myndigheterna som avgör rallyts öde är länsstyrelserna i Värmland och Dalarna, polisen, Trafikverket samt norska myndigheter. Svenska rallyt har en ansökning med två olika upplägg på bordet: En om att arrangera tävlingen med publik i någon form – och en där publik inte är tillåten.

Besked om tävlingen går att genomföra kommer alltså inom kort men allt fler rykten cirkulerar kring att rallyt inte kommer att köras nästa år.

I fredags skulle exempelvis anmälan för deltagarna  ha öppnat – men så blev inte fallet.

På hemsidan för den historiska klassen går att läsa: ”Vi väntar fortsatt på tävlingstillstånd, före det kommer kan vi ej lägga ut inbjudan och inte heller öppna anmälan”.

Två VM-rallyn i Finland?

Enligt den finska nyhetssidan Urheiluuutiset har dessutom en fråga ställts till Finland om de har möjlighet att arrangera två VM-rallyn kommande säsong, den traditionella tävlingen i Jyväskylä i augusti men också en vintertävling i februari. I så fall en tävling som skulle ersätta Svenska rallyt i kalendern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.