Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är jättesvårt att lägga en budget för sådana här saker, säger Lotta Österlund-Jansson, socialchef i Grums. Foto: SVT

Ökade socialkostnader – dilemma i Grums

Publicerad

Snart är det nytt år och ny budget för kommunerna. I Grums har det varit extra besvärligt med ekonomin. Socialförvaltningens kostnader för HVB-hemsplaceringar fördubblades plötsligt under det gångna året.
– Det är jättesvårt att lägga en budget för sådana här saker, vi måste ju agera när det handlar om barn och unga, säger Lotta Österlund-Jansson som är socialchef i Grums.

Grums har 9 000 invånare och en kostnadsram för att placera i utredningshem och behandlingshem på sex miljoner kronor. 2019 kommer den kostnaden att fördubblas, framförallt för att allt fler barn och deras familjer utreds efter orosanmälningar i skolan eller förskolan.

– Eftersom vi nu har sett en sådan ökning av barn, som riskerar att fara illa, så har vi bestämt att vi kanske måste utreda det och då har fler familjer hamnat på behandlingshem. De kostnaderna kan man aldrig räkna med i förväg, säger Lotta Österlund-Jansson.

Ska jobba förebyggande

Pernilla Pettersson, chef för Individ och Familjeomsorgen i Grums kommun, berättar att orosanmälningar från skolan och allmänheten kommer in.

– Nyligen öppnade vi en familjecentral här i Grums. Där kommer vi att kunna jobba förebyggande med sådana här saker i samverkan med andra instanser som förskolan och regionen. Det blir lättare när vi är under samma tak.

”Vi måste ta ansvar”

Och kommunalrådet menar att detta är en stor utmaning för alla kommuner.

– Vi måste se om vi kan hitta några egna lösningar. Det är mycket pengar som går till det här. Men det är unga, det är liv, så vi måste ju ta ansvar för det här och försöka att rädda dem, Leif Haraldsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer