• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma. Läs mer

50-talsoperan The Greek Passion sätts nu upp på Wermland opera. Foto: SVT

Okänd opera – men skrämmande aktuell

Efter storsuccén med musikalen Les Miserables har Wermland opera nu Sverigepremiär på en sällan spelad 50-talsopera av den tjeckiske tonsättaren Bohuslav Martinů.
Operan bygger på en grekisk roman med ett skrämmande aktuellt tema.

Musikalen Les Miserables spelades 121 gånger i Karlstad. The Greek Passion har tio planerade föreställningar. En av de mest kända musikalerna byts nu alltså mot en okänd tjeckisk-grekisk opera.

Romaner av den grekiske författaren Nikos Kazantzakis har också blivit film. Mest kända är Zorba och The Passion of Christ. Romanen om den än en gång korsfäste Kristus skrevs 1948 och i slutet av 1950-talet blev den opera.

Solidariteten sätts under press

En grupp flyktingar kommer till en grekisk by och söker fristad sedan deras egen by bränts och byborna drivits på flykt. Men de möts av tvekan och motstånd.

Samtidigt har byn börjat repetera för sitt årliga passionsspel, rollerna är fördelade och skådespelarna går allt mer in i sina roller. Biblisk idealitet och humanism ställs mot brutal verklighet och egoism. Flyktingarna tas inte emot utan körs iväg.

Men de som ska spela i passionsspelet tar flyktingarnas parti. Den egna bekvämligheten i byn bryts mot humanistiska ideal, solidariteten och medmänskligheten sätts under press.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer