Trots ökningen av sjukdomsfall är någon allmän vaccinering inte aktuell. Foto: SVT

Ökning av tuberkulos i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

19 aktivt tuberkulossjuka upptäcktes i Värmland under 2015. Den ökningen är inte så stor jämfört med tidigare år, 15 fall 2014 och 16 fall 2013.

– Däremot har vi en ökning av de som har vilande tbc, som en gång varit smittade, men där immunförsvaret kan hantera det. De är inte sjuka, poängterar infektionsläkare Eva Mogard på Centralsjukhuset i Karlstad.

Trots ökningen av sjukdomsfall är någon allmän vaccinering inte aktuell. De enda som vaccineras i dag är de som är i riskzonen.

– För att undvika smittspridning är det viktigt med en bra hälsoundersökning på asyylsökande som kommer och det kämpar man på med ute i länet och gör ett bra jobb, säger infektionsläkare Eva Mogard på Centralsjukhuset i Karlstad.

När alla asylsökande har undersökts tror doktorerna att fallen blir fler, men Värmland tycks väl rustat tack vare tuberkulosmottagningen som invigdes förra året.

Där är vården unikt samordnad tack vare att infektionsläkare, lungläkare, barnläkare och sköterskor samarbetar kring patienterna och kan ta hand om hela familjer.

Jobbat i flera år

Tuberkulos har alltid funnits i Sverige, men det har stadigt  minskat, säger infektionsläkare Håkan Ahlqvist.  Äldre svenskar som en gång varit smittade kan drabbas igen om de har otur.

– Vi har i flera år jobbat för att få den här samlade tuberkulosmottagningen, och något slags förutseende var det ju, med tanke på de nu stora flyktingströmmarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer