Specialistläkare om Tom Davidsson pekar på dåliga kunskaper i sjukvården. Foto: SVT

Okunskap om bipolär sjukdom gör att felbehandlingar är vanliga

Publicerad

Tusentals personer i Värmland lider av bipolär sjukdom. Ändå är kunskapen inom vården så dålig att det ofta görs felbehandlingar. Det hävdar Tom Davidsson, specialistläkare inom psykiatri och allmänmedicin.

– Kunskapen i primärvården och även till viss del i psykiatrin är ganska begränsad och det gör att det ofta blir både över- och underdiagnostiseringar och ofta felbehandlingar, säger han.

Tom Davidsson kallar det för en folksjukdom och att mellan fyra och nio procent av befolkningen har någon form av bipolär sjukdom.

Det skulle i så fall innebära att mellan 11.000 och 25.000 personer bara i Värmland har någon form av sjukdomen.

– Men alla behöver inte ha behandling utan det är de som blir mer instabila som behöver det, säger han.

Hamnar mellan stolarna

Mathias Karlsson, som är chef för öppenvården i Värmland håller med om att sjukvården i dag inte klarar att ge de här patienterna riktigt bra vård.

– Det är en svår grupp som kräver en väldig specialistkunskap. De hamnar mellan två stolar: primärvård och psykiatri och det är ingen hemlighet att det är de specialitéer där vi har minst antal läkare och vi har också svårt med psykologer, säger Mathias Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.