– Det mest akuta är väl skolor som läggs ner för att pengarna inte räcker i kommunerna, kommunikation både fysisk och bredbandsutbyggnader och sjukvården i viss mån, säger Olle Göransson i Östra Skymnäs. Foto: SVT

Olle stöttar Inlandsupproret: ”Landsbygdsutredningen verkar hamnat i en byrålåda”

Publicerad

Nu gör boende på landsbygden uppror igen, från Värmland och norrut i landet. Den här gången heter det Inlandsupproret, där man pekar på orättvisor mellan landsbygd och stad.
– Det mest akuta är väl skolor som läggs ner för att pengarna inte räcker i kommunerna, kommunikation – fysisk och bredbandsutbyggnader och sjukvården i viss mån, säger Olle Göransson i Östra Skymnäs.

Företagaren Olle Göransson driver Torfolks gård i Östra Skymnäs. Nu har han hakat på Inlandsupproret som sträcker sig från Värmland och norrut i landet. Upproret har runt 9 500 medlemmar på Facebook och den 18:e maj ska man manifestera.

– Man talar ibland om konflikten mellan stad och land men då har man inte fattat någonting. Det här är ett problem för hela samhället.

Lyfta frågorna med lokala politiker

Han tycker ofta de lokala politikerna får ovett från invånare vid exempelvis nedläggningar av skolor när pengarna är slut. Nu vill han jobba med politikerna.

– Jag hoppas på att vi tillsammans med våra lokala politiker kan göra vår röst hörd uppåt i systemen, till de som sitter med pengapåsarna, säger Olle Göransson.

”Påskyndar processen”

Den parlamentariska landsbygdsutredningens 75 förslag till åtgärder, som ska stärka och skapa bättre förutsättningar för liv och arbete på landsbygden, ligger till grund för upproret.

– Landsbygdsutredningen verkar ha hamnat i en byrålåda någonstans. Nu poppar det upp lite förslag, jag tror det har påbörjat en process i den här riktningen och vi gör det vi kan för att påskynda den här processen, säger Olle Göransson.

SVT rapporterade · Finns det orättvisor mellan landsbygd och stad?

Tack för alla inlägg idag. Nu stänger vi chatten för den här gången.
MVH Amanda Moln, SVT Nyheter Värmland.
07.36
Nu gör boende på landsbygden uppror. Det kallas Inlandsupproret och man pekar på orättvisor mellan landsbygd och stad. Vad tycker du? Finns det orättvisor och i så fall vilka? Har du erfarenheter? Dela med dig i vår chatt!
07.53
Skolor läggs ner och vårdcentralerna också. Hur ska vi som vill kunna bo kvar när ingen och inget satsas på oss och våra barn. Illa illa Sverige. Detta är inte en hållbar framtidsplan.
07.53
Boende är billigare på landet, boende i staden är dyrare, man kör mindre bil i stan, mer bil på landet, rätt rättvist tycker jag
07.54
Alltså det är väl inte så jäkla orimligt egenltigen. Folk vill bo i stan?
08.24
På vilket sätt är boendet billigare på landet?
08.25
Och när alla vill bo i stan, vem ska se till att landet går runt? Vem kommer ta hand om skog och jordbruk? Var ska alla bo och vad ska vi leva av? Alla kan inte bo i storstan, det är ohållbart. Därför måste man se till att folk kan och vill bo på landet.
08.25
Stockholmarnas bilar körs i snitt 35 kilometer per dag, längst i landet. En del av deras bostäder värms med kol!! De köper vår billiga el! Skatteinkomsterna på t.ex el borde tillfalla produktionsorten!
08.25
Skolorna är kommunala och det är kommunpolitikerna som är 100% ansvariga för skolnedläggelser. Samma med förskolor, äldreomsorg och omsorg för de med särskilda behov.
09.03
Flytta ut myndigheter/företag till mindre städer. Så folk kan bosätta sig på landsbygden. Vem vill bo i en liten hyresrätt i en förort jämfört med att bo i ett fint hus i grönskan?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer