– Det mest akuta är väl skolor som läggs ner för att pengarna inte räcker i kommunerna, kommunikation både fysisk och bredbandsutbyggnader och sjukvården i viss mån, säger Olle Göransson i Östra Skymnäs. Foto: SVT

Olle stöttar Inlandsupproret: ”Landsbygdsutredningen verkar hamnat i en byrålåda”

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör boende på landsbygden uppror igen, från Värmland och norrut i landet. Den här gången heter det Inlandsupproret, där man pekar på orättvisor mellan landsbygd och stad.

– Det mest akuta är väl skolor som läggs ner för att pengarna inte räcker i kommunerna, kommunikation – fysisk och bredbandsutbyggnader och sjukvården i viss mån, säger Olle Göransson i Östra Skymnäs.

Företagaren Olle Göransson driver Torfolks gård i Östra Skymnäs. Nu har han hakat på Inlandsupproret som sträcker sig från Värmland och norrut i landet. Upproret har runt 9 500 medlemmar på Facebook och den 18:e maj ska man manifestera.

– Man talar ibland om konflikten mellan stad och land men då har man inte fattat någonting. Det här är ett problem för hela samhället.

Lyfta frågorna med lokala politiker

Han tycker ofta de lokala politikerna får ovett från invånare vid exempelvis nedläggningar av skolor när pengarna är slut. Nu vill han jobba med politikerna.

– Jag hoppas på att vi tillsammans med våra lokala politiker kan göra vår röst hörd uppåt i systemen, till de som sitter med pengapåsarna, säger Olle Göransson.

”Påskyndar processen”

Den parlamentariska landsbygdsutredningens 75 förslag till åtgärder, som ska stärka och skapa bättre förutsättningar för liv och arbete på landsbygden, ligger till grund för upproret.

– Landsbygdsutredningen verkar ha hamnat i en byrålåda någonstans. Nu poppar det upp lite förslag, jag tror det har påbörjat en process i den här riktningen och vi gör det vi kan för att påskynda den här processen, säger Olle Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.