Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en smygtitt på föreställningen i klippet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Dialekter i fokus i Olof Wretlings nya föreställning

Publicerad

Karlstadbon och komikern Olof Wretling är aktuell med en ny turné över landet. Denna gång med föreställningen ”Kaffet”.

– Det handlar ju väldigt mycket om rösten och dialekten, att dialekten formar oss och pekar på en plats vi kommer från. Jag tycker man ska vara stolt över sin dialekt och dra på, berättar han.

Föreställningen bygger på Wretlings vinterprat från 2019 “Kaffet på nattåget” och handlar om en resa på tåget från Umeå till Stockholm. I sin nattkupé får han sällskap av författarna Torgny Lindgren, Sara Lidman och PO Enquist.

– Tågstationerna är som livets stationer, med berättelser ut livet. Så det är en hel teaterföreställning med allt från skratt och humor till eftertänksamhet och rädslor, säger regissören Karl Runqvist.

Resa genom Sverige och sitt eget liv

I föreställningen bjuder Olof in publiken på en resa genom både Sverige och sitt eget liv – med berättelser om hur han hämtat kraft ur vänskap, det roligaste ljudet på jorden och en komikers värsta mardröm: att tappa rösten.

Hammarökonstnären Mathias Frykholm har skapat ett verk till föreställningen som även kommer att fungera som affischbild.

– Det är en originalmålning som ska skapa stämning och det centrala i bilden är Olof.

Premiärföreställning är det i Karlstad den 30 september.

Få ett smakprov från föreställningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer