Olönsam vindkraft hotar verksamhet

Publicerad

Det kommunägda bolaget Vindpark Vänern Kraft AB har stora ekonomiska bekymmer. Orsaken är det låga elpriset och läget är nu så allvarligt att det på Hammarö kan få konsekvenser för annan kommunal verksamhet.

Det snurrar på riktigt bra för Vindpark Vänern nu. Men det finns ett stort problem: elpriserna har sjunkit kraftigt. Det rör sig om 25 procent sedan i somras och priserna för elcertifikat har också minskat. Och för ägarna, Karlstads kommun och Hammarö kommun, kan det bli aktuellt att gå in med miljonbelopp för att rädda bolaget.

– Bolaget klarar inte att bära sina kostnader utan vi måste som ägare in med pengar, säger Leif Sandberg, ordförande i Hammarö kommunstyrelse. Hur mycket pengar det är fråga om ber jag att få återkomma med efter att vi haft styrelsemöte den 24 februari.

Ägarna har avsatt 20 miljoner kronor i en kapitaltäckningsgaranti. Men nu ser det som att det inte räcker.

– Vi kan befara att de här 20 miljonerna inte räcker, men nån prognos vad det blir vill jag inte nämna, säger Mats Enmark, vd i Vindpark Vänern Kraft AB.

Hammarö kommun äger 30 procent av aktierna i bolaget. Och redan nu är det klart att viss kommunal verksamhet på Hammarö kommer att drabbas när kommunen måste gå in med mer pengar. 

– Det är ofrånkomligt eftersom Hammarö kommun äger aktierna och vi har inte så stora marginaler, men det är ändå så att det är belopp som Hammarö kommun klarar av. Det som jag mer är oroad för är framtidens elpriser. Det är det som är bekymret, säger Leif Sandberg.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer