Foto: TT

Omfattande narkotikasmuggling stoppad

Uppdaterad
Publicerad

En kvartett som smugglat stora mängder droger till Sverige har stoppats. En av de misstänkta bor i Årjäng. Tullverkets utredning visar att gruppen har smugglat in droger till ett värde av 9,3 miljoner kronor.

Händelsen uppdagades i somras när två postpaket adresserade till två olika mottagare i Trollhättan och Årjäng beslagtogs vid en postterminal i Skåne. I paketen, som innehöll vattenreningsprodukter från Tyskland, låg även narkotika väl gömd. Tulltjänstemännen upptäckte 9 kilo amfetamin i det ena paketet och 10 000 tabletter MDMA samt 8 000 LSD-trippar i det andra.

Ett av de största tillslagen i år

Tullverkets utredning visar att de misstänkta, som är mellan 36 och 43 år gamla, är hemmahörande i Ljungskile, Trollhättan och Årjäng. Den misstänkte huvudmannens bostad har använts för hantering, förpackning och distribution av droger och vid en husrannsakan i hans bostad beslagtogs flera paket med olika narkotika.

Tullverket uppger att beslaget är ett av de större i år.

”Nya sätt att smuggla droger”

Utredningen visar att de fyra misstänkta har tagit emot 26 försändelser från Tyskland under perioden hösten 2018 till sommaren 2019.

– De kriminella nätverken utvecklar hela tiden nya sätt att smuggla droger för att undvika upptäckt, men vi förfinar även våra kontrollmetoder för att bekämpa brottsligheten, säger Marcus Carlsson, chef för Tullkriminalenheten i Göteborg.

Kan ge fängelse

Vid en fällande dom riskerar huvudmannen minst sex års fängelse. Rättegången inleds den 11 december vid Vänersborgs tingsrätt.

Brottsrubriceringen för den misstänkte huvudmannen är synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. De tre andra personerna misstänks för grov narkotikasmuggling. I dag väcks åtal vid Vänersborgs tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer