Foto: Anders Wiklund/TT

Ont om idrottshallar på många håll i landet

Uppdaterad
Publicerad

Många barn står i kö för att få en plats till olika idrottsföreningar. I går berättade vi om Karlstad gymnastikförening där 150 barn just nu står i kö för att få komma med. Och problemet med brist på idrottshallar finns i många kommuner i landet.

– Idrottsytor glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder, anser man från Riksidrottsförbundet.

Enligt en undersökning som Riksidrottsförbundet har gjort upplever hälften av Sveriges kommuner att man tvingas säga nej till unga och barn som vill idrotta på grund av att det saknas lokaler. 

– Behovet av motion och rörelse har aldrig varit större, och svenska barn är de mest stillasittande i hela Norden. Landets 20 000 idrottsföreningar vill bidra till att fler rör på sig och mår bättre genom hela livet, men då måste det skapas förutsättningar för vår verksamhet. Tillgången till idrottsytor och idrottens roll i samhällsplaneringen behöver tas på allvar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: 150 unga i kö till gympaföreningen i Karlstad

Ett växande problem

Förbundet pekar på att befolkningen ökar i landet men att antalet idrottsanläggningar inte ökar i samma takt – vilket är oroande då problemet med brist på idrottslokaler ser ut att växa sig ännu värre framöver. Enligt undersökningen tror två av tre kommuner att tillgången på idrottsytor skulle öka om ordet idrott fanns med i plan- och bygglagen.

– Idrottsytor glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder. Det riskerar att bygga in segregation och ohälsa när vi egentligen behöver bygga för vår hälsa. Vi kräver att ordet idrott läggs till i plan- och bygglagen och kommunstudien visar att det finns ett brett stöd för det även bland kommunerna, säger Björn Eriksson.

Få planer på nysatsningar

Enligt undersökningen har det i Värmland satsats 800.000 kronor på nya anläggningar under förra året vilket är en av de lägsta siffrorna i landet. I i den kommunala driftbudgeten uppger merparten av de värmländska kommunerna att man inte har några planer på att skjuta till mer pengar i årets budget.

I Värmland svarar sex kommuner att man tvingas säga nej till barn på grund av hallbrist. Dessa är Grums, Hagfors, Karlskoga, Karlstad, Kil och Kristinehamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.