Öppen eller stängd – nya besked om gränsen väntas idag

Uppdaterad
Publicerad

Norska regeringen har kallat till en presskonferens idag klockan 14.00 som ska handla om coronasituationen och resor. Enligt uppgifter till SVT kommer man idag meddela om gränsen mellan Värmland och Norge kommer fortsätta vara öppen eller om Värmland återigen rödlistas.

I måndags kväll rekommenderade Folkehelseinstituttet (FHI), Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, den norska regeringen att rödmarkera Värmland och fem andra län i Sverige där antalet smittade har ökat.

Om Värmland återigen blir rödmarkerat betyder det att karantänsplikten som togs bort den 25 juli återinförs. De som åker över gränsen efter det måste sitta i karantän i tio dagar.

Den norska regeringen har kallat till presskonferens idag klockan 14 då det väntas besked i frågan.

Det är nu snart två veckor sedan karantänsplikten för norrmän som varit i Värmland togs bort, men sedan dess har antalet värmländska smittfall ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.