Kommunchefen Anders Andersson menar att kommunstyrelsens vice ordförande Hans Nilsson (politisk vilde fd.Hela Edas lista) lagt näsan i blöt. Hör hur de bägge resonerar om striden som uppstått. Foto: SVT

Öppen strid i kommunledningen i Eda

Uppdaterad
Publicerad

Efter bråket kring personalavdelningen i Eda och den utköpta personalchefen är det nu öppen strid i kommunledningen. Samtidigt anser anställda som jobbade på personalavdelningen att politikerna inte lyssnat på dem.

– De har inte tagit oss på allvar när vi flaggat för de brister som vi försökt att påtala, säger Elin Nilsson, som slutat på avdelningen.

– Vi har blivit bemötta med tystnad, säger Madelene Kutt, som sagt upp sig.

Obegripligt köpa ut personalchefen

Hans Nilsson (politisk vilde fd. Hela Edas lista), som är vice ordförande i kommunstyrelsen är också kritisk.

– Det är helt obegripligt varför vi skulle göra oss av med en bra medarbetare och betala 2,3 miljoner, säger han.

Kommunchefen anser att Hans Nilsson lagt sig i något han inte hade med att göra.

– Det har gjort att det dragit ut på tiden, det har blivit dyrare än vad det var tänkt och spolierat möjligheterna att föra ett normalt resonemang med personalavdelningen, säger Anders Andersson, kommunchef i Eda.

Under tisdagen kunde vi berätta om personalchefen Jessica Rydström som pressades att lämna sitt jobb med ett för Eda rekordhögt avgångsvederlag och en personalavdelning där alla har slutat, sagt upp sig eller är sjukskrivna.

Politikerna inte lyft ett finger

– Personalavdelningen har i princip blivit utraderad utan att vi från politiken lyft ett finger, säger Hans Nilsson.

Kommunalrådet, Johanna Söderberg (C), säger att hon som kommunstyrelsens ordförande har ett ansvar för arbetsmiljön i kommunen. Men inte för situationen när personalchefen köptes ut.

– Det ligger inte på politikens bord, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.