Gränskommunerna vill ha ökad närvaro från Arbetsförmedlingen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Oro för varselvåg – krav på att Arbetsförmedlingen satsar

Uppdaterad
Publicerad

Idag skickade Region Värmland och de fyra gränskommunerna Torsby, Eda, Arvika och Årjäng en skrivelse till Arbetsförmedlingen med en önskan att myndigheten öppnar kontor vid gränsen.

De norska reserestriktionerna har i princip inneburit en stängd gräns mellan Norge och Värmland vilket fått allvarliga konsekvenser på arbetsmaknaden i gränskommunerna anser författarna bakom skrivelsen.

– Vi ser att besöksnäringen och handeln i kommunerna längs gränsen är särskilt hårt drabbade. Det är branscher som är helt beroende av en öppen gräns och som sysselsätter många människor i Sverige och i Värmland, säger Åsa Johansson (S), vice ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland i ett pressmeddelande. 

Hoppas på Arbetsförmedlingen

Nu vill man ha en ökad statlig närvaro i gränskommunerna.

– Vår förhoppning är att Arbetsförmedlingen har möjlighet att öka sin närvaro i gränskommunerna, genom egna kontor, statliga servicekontor eller på annat sätt. Vi måste samarbeta för att lyckas fånga upp och skapa trygghet för de människor som nu riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden, säger Stina Höök  (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland.

Edas kommunchef har uttryckt sin oro för varsel i SVT Värmland

Se en intervju från 18 noveber nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.