Otjänligt vatten vid Högsjöns badplats

Uppdaterad
Publicerad

De senaste vattenproverna vid Högsjön i Årjäng visar på en ökad bakteriehalt – otjänligt vatten. Nu avråder kommunen från bad vid badplatsen.

Högsjöns badplats i Årjängs kommun har tidigare haft tjänligt vatten med anmärkning, men efter det senaste regnovädret visade proverna på otjänligt vatten – hög andel bakterier med risk för att du som badar kan bli sjuk om du sväljer vattnet.

– Det som är mest troligt är att det är mycket kanadagäss som bajsar i vattnet och när det blir skyfall så rörs det runt, säger Britt-Marie Öjstrand, bygg- och miljöchef i Årjängs kommun.

Kommunen ska nu ta nya vattenprover varje vecka tills det går att bada igen.

Varje vattenprov får en bedömning efter att halten bakterier e-coli och intestinala enterokocker i vattnet analyserats.

Tjänligt vatten betyder att halten av bakterierna är låg nog för att inte innebära en hälsorisk.

Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk. Men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd.

Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.

Källa: Årjängs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer