Foto: SVT

Ovanlig fågel märktes på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen uppmärksammades Fågelstationernas dag på Hammarö. Evenemanget brukar locka hundratals till Hammarö sydspets och under söndagen fick besökarna se en ringmärkning av den fridlysta tretåiga hackspetten

Det är förmiddag och vid fågelstationen på Hammarö sydspets har det hunnit komma ett 30-tal personer som nyfiket går runt och väntar på att fåglar som fastnat i nätet en bit ut i skogen ska komma. Hammarö har en av landets 22 fågelstationer där man bedriver ringmärkning av fåglar. Så plötsligt sprider sig ordet om att en ovanlig fågel som fastnat i nätet. I ett durkslag med en tygpåse över ligger en tretåig hackspett. Folk börjar samla sig runt bordet där ringmärkningen ska ske.

– Nu får ni akta er lite, säger ringmärkaren Bimbi Ollberg.

Han knyter försiktigt upp påsen och hackspetten flaxar till när han tar tag om benen.

– Men gud så fin! säger en kvinna som står och fotar fågeln med sin mobiltelefon.

”Den har lyckats i år”

Ringmärkningen som följer är ovanlig. Förra året ringmärktes ingen tretåig hackspett här.

– Det fanns inga fåglar som sträckte ut heller. I år är det här den andra och vi såg tre stycken ute på ön igår. Den har ju lyckats i år, säger Roger Jonasson som är tillförordnad chef på Hammarö fågelstation.

Själva ringmärkningen är över på bara några minuter. Hackspetten släpps ner i påsen igen för att sedan släppas ut. Bimbi Ollberg konstaterar att fågeln är född i år och nu har den också fått en ring runt egna benet.

– Det sitter en serie nummer på den och det är bara den här i hela världen som har de siffrorna. Det är som ett personnummer. Så hittas den här någonstans så kommer man att få reda på att den är ringmärkt den 24 september på Hammarö, förklarar han.

Ringmärkningen görs på uppdrag av Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm, som administrerar all ringmärkning som görs i Sverige. Dit skickas observationer och information om ringmärkningar löpande.

FAKTA: Tretåig hackspett

Tretåiga hackspetten är något mindre än större hackspetten och saknar röda inslag i dräkten. Den ger ett mörkt helhetsintryck genom att vingarna nästan är helt svarta samtidigt som kroppssidorna är tätt tvärvattrade i grått. På ryggen har den ett stort vitt fält från nacken till övergumpen. Huvudets sidor är påtagligt strimmiga med tre svarta respektive två vita längsgående fält. Hjässan är gul hos hanen medan honans hjässa är svartstreckad på vit botten.

Enligt den senaste rödlistbedömningen 201 är den tretåiga hackspetten nära hotad. Fågeln är fridlyst enligt 4 § i Artskyddsförordningen. Den fortsatta avverkningstakten av skog med hög andel död ved av lämplig kvalitet beräknas med viss sannolikhet att påverka beståndet negativt även kommande 15-årsperiod.

Källa: Artfakta/SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.