Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ovanlig narkotikadom i Högsta domstolen

Publicerad

Två personer stoppades, i början av förra året, vid en tullkontroll i Eda kommun. De hade stora mängder narkotika och döms nu till fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var vid en kontroll av en personbil som tullpersonalen i Eda kommun fann 10 kg heroin, 7 kg kokain och 1,9 kg cannabis i specialbyggda lönnfack. Den ena mannen körde bilen med drogerna i och den andre kom i en bil bakom.

Hovrätten dömde personerna till tio respektive nio års fängelse för den ovanliga domen synnerligen grov narkotikasmuggling. Högsta domstolen har nu valt att slå fast fängelsestraff men tiden kortas till åtta respektive sju år.

I en blå Renault fanns specialgjorda lönnutrymmen under framsätet där narkotikan gömdes. Foto: Tullverket

Högsta domstolen skriver att sättet som smugglingen gick till på ”präglades av noggrann planläggning och av förslagenhet”. De skriver också att den stora mängden narkotika är skäl att bedöma brottet som synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det är första gången som Högsta domstolen fastställer en dom om synnerligen grovt narkotikabrott. Detta innebär en ny praxis och en förändrad bedömning när det gäller hur mängden narkotika ska påverka brottsrubriceringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer