Roger Andersson är chef för häktet i Karlstad Foto: SVT

Ovanligt högt tryck på häktet

Uppdaterad
Publicerad

Det sitter ovanligt många värmlänningar häktade just nu och det i kombination att landets övriga häkten är fulla gör att belastningen är extra stor i Karlstad.

– Under det sista halvåret har vi kunnat konstatera ett ökat beläggningstryck här, säger häkteschefen Roger Andersson.

– Vi har en beläggning runt 90 procent, sedan har vi haft perioder med överbeläggningar till och med då klienter har fått vara kvar något dygn i arresten, säger Roger Andersson.

Orsakerna till att fler personer häktas vill Roger Andersson inte spekulera i, men att beläggningen är så hög i Karlstad har flera förklaringar. Dels är det ett högt tryck nationellt och många häkten är fulla. Antalet platser i södra Sverige är just nu färre än tidigare då häktet i Västerås har stängts och flera andra har renoverats.

Fler häktade

Dessutom har antalet häktade värmlänningar ökat de senaste månaderna, enligt Roger Andersson. Tidigare var cirka 60 procent av de häktade kopplade till Värmlands Tingsrätt, medan 40 procent var personer utifrån.

– I dag ser vi att det är cirka 70-75 procent värmlandsklienter.

En ökad belastning

Och det ökade trycket får konsekvenser för verksamheten.

-  Det blir utmaningar, fler transporter, fler klienter som ska ha promenad. Det blir en ökad belastning på kriminalvårdarna, på vårt kök och sjukvård och handläggare, ja över hela linjen blir det en ökad arbetsbelastning.

”Utan dem hade det inte fungerat”

Häktet i Karlstad har 73 platser och kriminalvårdens anställda sköter också polisens 16 arrestplatser. För att klara bemanningen utbildas just nu extra personal och sommarvikarierna kommer få börja redan i april. Trots allt tycker Roger Andersson att man har läget under kontroll.

– Ja, det det känns så vi har bra koll. Det är mycket tack vare att vi har en bra engagerad och flexibel personal. Utan dem hade det inte fungerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.