Förhandlingssal i hovrätten. Foto: SVT

Över 100 000 kronor för avbruten rättegång

Publicerad

Åklagare Stefan Wessberg anser att det är slöseri med skattepengar att dömda brottslingar kan dra tillbaka en överklagan även efter att en rättegång i hovrätten har hållits och fram tills dom faller. Han föreslår en lagändring, men vad kostar egentligen alla avbrutna rättegångar? Det är det ingen som vet, men SVT Värmland har räknat på ett exempel.

Den lagstadgade rätten att dra tillbaka en överklagan ända fram tills dess att dom faller gör att långt ifrån alla rättegångar i hovrätten leder till en dom. När en person drar tillbaka sin överklagan, vilket de flesta gör för att de riskerar ett strängare straff i hovrätten, gäller istället tingsrättens dom.

Den här lagen ifrågasätts nu av åklagare Stefan Wessberg som anser det för generöst att åklagare, domare, advokater, kriminalvården, nämndemän med fler ska sitta på rättegångar som inte får någon betydelse.

65 återkallelser

2018 ställdes 65 förhandlingar in i Hovrätten för Västra Sverige på grund av återkallelse enligt domstolsverket, men det finns ingen statistik över den totala kostnaden.

SVT Värmland har tagit reda på kostnaderna i de senaste exemplet av de hundratals fall åklagare Stefan Wessberg refererar till. Det gäller rättegången mot en 26-årig man som i mars bland annat dömdes för våldtäkt mot barn i Värmlands tingsrätt. 26-åringen överklagade sitt fängelsestraff på tre år och tre månader till hovrätten och rättegången genomfördes fram till försvarsadvokatens slutanförande. Då valde 26-åringen att dra tillbaka sin överklagan. Hans advokat Anders Olsson har getts möjlighet att kommentera varför, men avstår. För honom är det en självklarhet att den här möjligheten ska finnas kvar.

Enligt uppgift från Hovrätten för Västra Sverige pågick rättegången i målet med 26-åringen i 7,25 timmar. Staten tog kostnaden för försvaret och målsägarbiträdet.

Så mycket kostade rättegången

Kostnaden för försvaret landade på 61 081 kr, siffran för målsägarbiträdet blev 48 994 kr och  26 825 kr för hovrätten, enligt schablonkostnad på 3 700 kronor per timme. Den totala summan hamnade alltså på 136 900 kronor. Till det kommer kostnaderna för åklagaren som rest från Karlstad och Kriminalvårdens kostnader för att transportera den tilltalade.

Vissa rättegångar krävs också tolkar, polis och ordningsvakter. Enligt Anders Hagsgård, Hovrättspresident vid Hovrätten för Västra Sverige är det här inget ovanligt ärende och det finns de som återkallar ännu senare.

– Det finns fall där domen har varit färdigskriven, påskriven och klar för att expedieras när den återkallats, det är inte vanligt, men det har förekommit.

– Det är ju någonting som lagstiftaren har bestämt och så ser systemet ut så det får vi i domstolen följa, säger Anders Hagsgård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.