Övernattning slutade med rån och bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

De sov över, åt pizza och drack öl tillsammans. Plötsligt gick den ena mannen, som var gäst, ut ur vardagsrummet och kom tillbaka med något som liknade en pistol. Han tvingade till sig koden till kontokortet, bilnycklarna och försökte ta lån i lägenhetsinnehavarens namn. Nu döms han till tre års fängelse.

Det var en fredag i oktober som de två männen träffades hemma hos en av dem, i Karlstad. De hade lärt känna varandra genom en bekant för ungefär ett och ett halvt år sedan och haft en sexuell relation.

Den nu dömde mannen, som är i 20-årsåldern, uppgav i rätten att han kände sig utnyttjad och mådde dåligt.

Tog bilder

Efter att han med hjälp av en kolsyrepistol tvingat till sig plånbok och bilnycklar samt försökt ta lån i mannens namn – vilket dock misslyckades – fick han honom också att ta tabletter med tramadol, som är narkotika. 20-åringen tog också bilder på mannens pass och bankuppgifter.

I mannens telefon har polisen hittat en bild där målsäganden sitter med sin telefon i handen och en pistol riktad mot sig och en text över bilden som säger att det är så man tjänar pengar.

Träffades via dejtingapp

Den 20-åriga mannen döms för ytterligare ett rån, mot en annan man, i Stockholm. De hade träffats via en dejtingapp och setts flera gånger tidigare. 20-åringen stannade ensam kvar i lägenheten och när målsäganden kom hem igen saknades både pengar och märkeskläder.

På måndagen dömdes mannen av Värmlands tingsrätt till tre års fängelse och skadestånd för bland annat bedrägeri, rån och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.