På bilden ser vi en frisk älg, men ser man ett sjukt djur ska man larma. Foto: Arkivbild/TT

Övervakning pågår för att upptäcka sjukdom hos hjortar

Publicerad

För att upptäcka avmagringssjuka, CWD (Chronic Wasting Disease) hos hjortdjur i Sverige pågår en tre år lång övervakning.
– Vi har ännu inte sett något fall i Sverige och det är vi tacksamma för. Men vi har ju satt igång den här övervakningen då man upptäckt fall i Norge, säger Sissel Brenna, Länsveterinär.

Övervakningen startade vid nyår och ska pågå i tre år.

Den här sjukdomen upptäcktes för två år sedan i Europa, då i Norge på både älg och vilda renar. Sjukdomen kommer ursprungligen från Nordamerika.

Anmäl om du ser ett sjukt djur

Nu uppmanar länsveterinären i Värmland jägare och andra som rör sig i skogen att anmäla observationer av sjuka djur till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– I synnerhet när det gäller den här avmagringssjukan. Det kan vara djur som är magra, vingliga, som beter sig lite konstigt, dreglar och verkar apatiska. Som jägare har du ju rätt att avliva ett sjukt djur. Även andra som rör sig i skogen och ser ett djur som ser sjukt ut bör kontakta jägare och SVA, det är de som tar prover och som kan ge råd hur de ska gå vidare, säger Sissel Brenna.

Fakta om Chronic Wasting Disease CWD

Visa

Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer