– Den här typen av debatt brukar dyka upp när det gäller rovdjur, men inte bara, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland. Foto: SVT/TT

Pajkastning i kommentarsfältet svår fråga för viltförvaltningen

Publicerad

Hur minskar man polariseringen på viltförvaltningens sociala medier? Det funderar Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, på. Nu har hon gått ut med en öppen fråga till följarna på Facebook.

På måndagen uppdaterade viltförvaltningen sin Facebooksida med information om den skadeskjutna björnen, som fortfarande inte hittats. Bland de 235 kommentarerna uppstod flera hätska debatter. ”Klantarsle till jägare” skriver en användare och får svaret: ”skaffa dig lite kunskaper själv du innan du spyr galla på jägare!”

En annan är van vid hur debatten brukar se ut: ”Dags att poppa popcorn å invänta att intelligensreserven kommer å förnedrar sig själva i sin egen okunskap”.

– Det är ju något som återkommer hela tiden och det är alltid exakt samma debatt som varit hela tiden jag jobbat, säger Maria Falkevik.

Polarisering

Syftet med Facebooksidan är att kunna informera om aktuella händelser och frågor, samt att skapa en tydlighet och transparens i viltförvaltningens arbete. De uppmuntrar till frågor och dialog, men ofta spårar det ur till en debatt om jaktens vara eller icke vara, och inte sällan personliga påhopp.

– Det tenderar att bli väldigt mycket debatt och ganska ofta respektlös. Det är liksom inte i syfte att förstå någon annans perspektiv utan det kan vara ganska otrevliga kommentarer. Då blir det svårt när man ska försöka minska polariseringen.

Speglar inte verkligheten

Debatterna på Facebook speglar inte riktigt den verklighet som Maria Falkevik möter ute på fältet och i den viltförvaltningsdelegation som är sammansatt för att representera alla parter.

– Den här bilden känner jag ju inte igen, de flesta har en mer nyanserad inställning.

Trots upprepade påminnelser om god ton i kommentarsfältet har hon inte sett någon förbättring. Nu har hon därför ställt frågan direkt till följarna.

Pajkastning

”Hur kan vi undvika att kommentarsfältet blir ett pajkastningsforum?” skriver hon i inlägget. Anledningen till att hon frågar är delvis ren nyfikenhet.

– Vi frågar helt enkelt de som kommenterar. Vad tycker man om det här, att det blir så?

Flera föreslår att de ska stänga av kommentarsfältet helt under inläggen, men det går inte på en öppen sida. De kan bara ta bort kommentarer i efterhand, eller helt blockera användare.

Maria Falkevik funderar också på hur det hela bör se ut, ur ett demokratiskt perspektiv.

– Finns det en representativitet här? Vi är väldigt restriktiva med att ta bort. Tanken är ju att om man skrivit något så är det något man får stå för.

Det är dock inte aktuellt att ta bort sidan helt och hållet, enligt Maria Falkevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.