Paneler istället för prat

Uppdaterad
Publicerad

Vår serie om klimatförändringarna har fått er tittare att reagera. Vi har hälsat på hos några som gått från prat till att faktisk göra något.

– Det här är vår nya solcellsanläggning som vi installerat under våren och sommaren, säger ordföranden i bostadsrättsföreningen Hamngatan 23 i Karlstad, Torbjörn Malmeström.

Både tak och fasad på bostadsrättsföreningens hus i centrala Karlstad är täckt av solceller. Totalt 457 kvadratmeter. 1,4 miljoner kostade anläggningen, när bidragen är avräknade. Men det var inte lätt att få alla medlemmar med på investeringen:

– En del var absolut motståndare till det men på det stora hela gick det igenom.

På fyra månader har panelerna gett el motsvarande hushållselen i cirka  tolv lägenheter. Samtidigt har koldioxidutsläppen minskats med 21 ton, jämfört med om elen hade varit framställd av fossila bränslen.

Bo Alexandersson har bott i föreningen i fyra år. Han följer energitillverkningen i huset via en app i sin telefon.

– Jag ser varje dag på utvecklingen hur mycket kilowatt det gör och det är spännande att se, säger han.

Torbjörn Malmeström räknar med att föreningen ska få tillbaka sin investering, trots de låga elpriserna. Det kommer att ta tid men anläggningen har en livslängd på 50 år:

– Jag tror fullt och fast på att det här är framtiden. Det är inga rörliga delar eller några vindsnurror som kan gå sönder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer