Foto: SVT

Paraidrottsstjärnan från Hagfors cyklar för sjuka barn

Uppdaterad
Publicerad

Under årets Klarälvslopp cyklar paraidrottaren och flerfaldige OS-medaljören Anders Olsson för att uppmärksamma sjukdomen Sanfilippo.
– Det är klart man ställer upp direkt, säger Anders Olsson.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om syskonen Saga och Maja Rixer som lider av den obotliga sjukdomen Sanfilppo typ C.

Syskonens föräldrar, Lisa och Andreas Rixer, har startat organisationen ”Krama era barn” för att samla in pengar till forskning som ska hitta ett botemedel.

– Den sjukdomen hade jag aldrig hört talas om, men jag var inne och läste om den, säger Anders Olsson.

Information och medvetenhet

Under helgen cyklar flera deltagare för att uppmärksamma organisationen och Anders Olsson är en av dem.

– Det känns helt fantastiskt att Anders väljer att stötta oss. Han är en stor förebild för många och med sina meriter och kontakter hoppas vi kunna få ytterligare draghjälp med att sprida information och medvetenhet om Sanfilippos sjukdom (MPSIII) som förhoppningsvis genererar pengar till forskning för att hitta botemedel, säger Andreas Rixer i ett pressmeddelande.

”Folk måste få veta”

– Det finns så många sjukdomar som det forskars alldeles för lite om. När en familj blir drabbad, och som här med inte bara ett utan två barn, kände jag direkt att det måste jag ställa upp på. Folk måste få veta vad det är för någonting och vad det betyder för föräldrarna och barnen, säger Anders Olsson.

Lär mer om Sanfilippo här: Hon dansar för sin sjuka barndomskompis

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.