Kommunerna får själva bestämma hur de extra pengarna ska användas, men tanken är att de extra pengarna ska användas för att säkerställa att eleverna får den utbildning de har rätt till, trots coronapandemin. Foto: SVT

Pengar till ungas utbildning i pandemitider

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat ge extra pengar till samtliga kommuner i landet – totalt en miljard kronor – för att ge barn och elever en bättre chans att få den utbildning de har rätt till, trots coronapandemin.

För Värmlands del handlar det om drygt 25 miljoner kronor extra. Pengarna fördelas efter hur många folkbokförda barn och ungdomar mellan 6 och 19 år det finns i kommunen. Hälften av pengarna betalas ut i februari och den andra hälften betalas ut i juni och ska användas under året.

– Det är ett välkommet tillskott eftersom pandemin orsakat en stor utbildningsskuld, säger Erica Andrén, skolchef i Säffle kommun.

Coronaviruset i Värmland

Upp till kommunerna

Kommunerna får själva bestämma hur de extra pengarna ska användas, men tanken är att de extra pengarna ska användas för att säkerställa att eleverna får den utbildning de har rätt till, trots coronapandemin.

Flera av de värmländska kommunerna har fortfarande inte beslutat hur de extra pengarna ska användas. I bland annat Torsby och Arvika kommuner är det politikerna som ska bestämma hur pengarna ska användas. Andra kommuner låter tjänstemännen ta besluten.

– Vi ska använda de extra pengarna för att avlasta lärarna från administrativt jobb, så att de mer kan ägna sig åt eleverna. Vi ska också säkra fritidshemsverksamheten och köpa in fler datorer till de yngre eleverna, berättar Johan Sjövall, utbildningschef för grundskolan i Karlstads kommun.

Hjälp med behörighet

För andra kommuner kan det handla om att anpassa eller hyra ytterligare lokaler för att minska risk för smittspridning, och täcka kostnader för extra städning.

Men Säffle kommun väljer att i första hand hjälpa de elever som har kortast tid kvar i skolan, det vill säga elever i klass 9 som riskerar att inte vara behöriga till gymnasiet och gymnasieelever som har svårt att nå examen.

– Vi satsar i första hand på de elever som har svårt att klara skolan och vi satsar också på lovskola, säger Erica Andrén.

Så här fördelas pengarna i Värmland (Kr)

Arvika: 2 276 467

Eda: 748 799

Filipstad: 945 138

Forshaga: 1 150 321

Grums: 787 123

Hagfors: 880 281

Hammarö: 1 933 906

Karlstad: 8 345 867

Kil: 1 192 772

Kristinehamn: 2 134 962

Munkfors: 311 312

Storfors: 348 457

Sunne: 1 134 991

Säffle: 1 387 932

Torsby: 888 536

Årjäng: 900 917

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet