Christer Jönsson, som är ordförande i fem vägsamfällighetsföreninger är kritisk till den lokala sparbanken, som har tycker inte gett dem den hjälp de behöver för att få ordning på samfälligheternas konton. Foto: SVT

Penningtvättslagen gjorde att banken spärrade vägsamfälligheternas konton

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen stängde banken flera konton i de vägsamfällighetsföreningar som Christer Jönsson i Torsberg, Sunne, är ordförande för. Anledningen är de skärpta reglerna som gäller med penningtvättslagen.

Christer Jönsson, som är ordförande i fem vägsamfällighetsföreninger är kritisk till den lokala sparbanken, som han tycker inte gett dem den hjälp de behöver för att få ordning på samfälligheternas konton.

– Vi har haft vägsamfälligheter sedan 60-talet och betalat utan problem. Vi borde kunna få hjälp av banken att få det här organisationsnumret. Det är lite dåligt av den lokala sparbanken som gör reklam om att de är för bygden och näringslivets bästa, säger han.

För det är avsaknaden av organisationsnummer som ställer till bekymmer för föreningarna. De misstänks inte för varken ekonomisk brottslighet eller terroristbrott som lagen är till för att motverka.

Fått betala ur egen ficka

De stängda kontona har ställt till problem för Christer Jönsson. I något fall har han fått gå in och betala samfällighetens skulder ur egen ficka.

– Ja, räkningarna kommer ju, man kan inte sluta att betala räkningarna bara för att banken låser kontot för då kommer väl kronofogden och tar oss, säger han.

Urban Rohdin, som är tillförordnad vd på Fryksdalens sparbank säger att han inte kan kommentera det enskilda fallet, men att det är ytterst sällan som banken stänger konton.

– Alla har fått ett utskick där man ska uppdatera sina kunduppgifter, det har gått ut brev och om man inte svarat eller kommit in med bristande underlag då spärras kontot, säger han.

Men han försäkrar att banken ställer upp och hjälper den som får problem och ber om hjälp.

Banken vill se att lagen ändras

Urban Rohdin vill se en lagändring eftersom det i dag kan vara olika regler för olika samfällighetsföreningar beroende på hur de drivs.

– Man behöver se över samordningen mellan penningtvättsregelverket, Skatteverket och Lantmäteriet för att få det att harmonisera. I vissa stycken står lagstiftningen mot varandra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.